Led inbouwspots versus gloeilampen

Jaren geleden waren gloeilampen de meest populaire vorm van verlichting, en nog steeds hebben veel mensen gloeilampen in hun huis. Tegenwoordig is het gebruik van led inbouwspots echter steeds populairder om het huis mee te verlichten. Je hebt vast wel eens mensen horen zeggen dat led inbouwspots een stuk beter zijn voor het milieu dan gloeilampen, en bovendien langer meegaan. Het is daarom de moeite waard om de gloeilampen in je huis te vervangen door led inbouwspots. Maar hoe veel beter zijn led inbouwspots nu precies? En wat zijn de voordelen van deze vorm van verlichting ten opzichte van gloeilampen?

Energiezuinigheid van led inbouwspots versus gloeilampen

LED spots - inbouwspotjesled inbouwspots zijn ongeveer tien keer zo zuinig als gloeilampen. Dit houdt in dat een ledlamp van 6 watt evenveel licht kan produceren als een gloeilamp van 60 watt. Dit komt doordat led inbouwspots niet warm worden, geen opstarttijd nodig hebben, en over het algemeen een zuinigere vorm van verlichting hebben dan gloeilampen. Hiermee zijn led inbouwspots dus een stuk vriendelijker voor het milieu, maar het bespaart je ook heel veel kosten op de stroomrekening. Zo kun je bij gloeilampen rekening houden met een stroomverbruik van gemiddeld 3285 KWh per jaar, waar dit bij led inbouwspots slechts 329 KWh per jaar is.

Duurzaamheid van led inbouwspots en gloeilampen

Gloeilampen zijn niet zo goed bestand tegen schokken en trillingen van buitenaf, en kunnen daarnaast erg gevoelig zijn voor warmte en vocht. Daar komt nog bij dat ze van zichzelf warmte produceren, waardoor de stroomdraad van binnen door kan branden. In het kort: gloeilampen gaan dus sneller stuk dan led inbouwspots. Sterker nog, het is gebleken dat led inbouwspots met een levensduur van gemiddeld 50.000 uur maar liefst 35 keer langer meegaan dan gloeilampen, die een gemiddelde levensduur van slechts 1.500 branduren hebben.

Conclusie

led inbouwspots zijn dus een heel stuk milieuvriendelijker dan gloeilampen, en gaan daarnaast ook maar liefst 35 keer langer mee. Door te kiezen voor led inbouwspots, kun je dus een stuk groener bezig zijn, én een stuk vriendelijker zijn voor je portemonnee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *